LÁTNIVALÓK KALOCSÁN
a történelmi városközpontban, a Szentháromság téren


Érseki Palota – Főszékesegyházi Könyvtár

Főszékesegyház

Katona István ház – Érseki Kincstár

Szent István ház – Paprika Múzeum
Hazánk egyik nagy múltú városa az Alföld déli részén, a Duna mentén Kalocsa. A városról elnevezett, Szent István király által alapított egyházmegye érsekei a középkorban még országrésznyi területeket igazgattak, és szükség esetén a hadak élén álltak a honvédő harcokban. A török időkben a város és vidéke elpusztult-elnéptelenedett, majd a 18. században új életre kelt. Fél évszázad alatt újra kiépült a százezer holdas érseki földbirtok és az egyházmegye szervezete, melynek tekintélyes központi intézményei és épületei Kalocsán kaptak helyet. A 19. század második felében az érsekek székvárosukat iskolavárossá fejlesztették, és országos hírű, kiváló oktatási intézményeknek adtak otthont. A 20. században azután világkörüli útra indult az itt termesztett paprika, és országszerte ismertté vált a város népművészete is.

A belváros szívében, a Szentháromság tér 18. századi épületei ma is őrzik a hely történelmi hangulatát, s az ezer éves múlt fennmaradt emlékei megtekinthetők ezekben az épületekben és az ott működő intézményekben. A Kalocsai Főegyházmegyei Gyűjtemények három helyszínen fogadják a látogatókat:

Az Érseki Palota épületében (Szentháromság tér 1.) található a Főszékesegyházi Könyvtár, mely páratlanul gazdag kódexekben és a könyvkiadás első évtizedeiből származó ősnyomtatványokban. Legfontosabb látványossága Patachich Ádám érsek (1776-1784) nagy körültekintéssel és művészi ízléssel berendezett barokk olvasóterme, mely – köszönhetően a kötetek egységes, időtálló aranyozott bőr kötésének – ma is eredeti fényében ragyog. Ebben a gyönyörű enteriőrben kapott helyet a Könyvtár könyvtörténeti kiállítása is.

A tér túloldalán, a Főszékesegyház szomszédságában található az Érseki Kincstár, melynek Katona István (1732-1811) történetíró-kanonok háza ad otthont (Hunyadi u. 2.). A Kincstár állandó kiállítása igen változatos tárgyanyaggal mutatja be az ezer éves kalocsai érsekség történetét (faragott kövek, középkori főpapi sírlelet, ötvöstárgyak, liturgikus ruhák és eszközök, kéziratok, oklevelek, berendezési tárgyak, faszobrok, festmények, üvegablakok, porcelánok stb.). A házban megtekinthetők a kalocsai születésű, de 1956 után évtizedeken át Rómában élő és alkotó Prokop Péter (1919-2003) pap-festőművész munkái is.

A Szentháromság tér közelében található a Paprika Múzeum, mely ugyancsak egy régi kanonokházban, az ún. Szent István házban (Szent István út 6.) kapott helyet. A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket. A látogatás élményét fokozza a gerendákra akasztott több ezer paprika fűzér látványa és illata.

Az említett kiállítások, a Könyvtár, a Kincstár és a Paprika Múzeum megtekintése egyenként kb. 30-40 percet vesz igénybe, ez a helyszínek közti sétával együtt összesen két-két és fél órát jelent. A Szentháromság tér ideális lehetőséget nyújt további programokra is: érdemes meglátogatni a tér meghatározó műemlék-épületét, hazánk egyik legszebb barokk templomát, a Főszékesegyházat, és élmény meghallgatni remek Angster-orgonáját, melyen a 19. században Liszt Ferenc is játszott, és igen elismerően nyilatkozott róla. Kellemes sétára és kikapcsolódásra nyújt lehetőséget a város legnagyobb parkja, a közeli Érsekkert. Kalocsa ideális helyszín az egy napos városnéző utak, az iskolai tanulmányi kirándulások és osztálykirándulások számára. A város ezer éves múltja sok-sok szálon fonódott össze Magyarország történetével, s így az említett látványosságok megtekintése kiválóan alkalmas e közös múlt felidézésére.

Élményekben gazdag, tartalmas kirándulást kívánunk minden kedves érdeklődőnek!Elérhetőségek, nyitva tartás, jegyárak


Főszékesegyházi Könyvtár
18. századi, barokk olvasóterem (Patachich-könyvtár)

6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1. (Érseki Palota)
Tel.: 78/465-280 E-mail:
kalbib@asztrik.hu, http://konyvtar.asztrik.hu

Nyitva tartás: április 1-október 31. között: kedd-vasárnap 9.00-17.00
(hétfő szünnap). Egyéb időpontban előzetes egyeztetéssel fogadunk csoportokat. A könyvtár barokk olvasóterme csak csoportosan, tárlatvezetéssel látogatható. Egyéni látogatók (10 fő alatt) fogadása itt 12.00. és 14.00 órakor történik.
Belépőjegy árak: felnőtt 800.- Ft/
diák, nyugdíjas 500.- Ft. Kedvezményes, kombinált (Könyvtár, Kincstár, Paprika m.) belépők: felnőtt 1.500Ft, diák, nyugdíjas 800Ft.

Érseki Kincstár
Az ezer éves kalocsai érsekség (állandó kiállítás), Prokop Képtár
6300 Kalocsa, Hunyadi u. 2. (Katona István ház)
Tel.: 78/461-860 E-mail:
kincstar@asztrik.hu, http://kincstar.asztrik.hu

Paprika Múzeum
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállítása a fűszerpaprikáról
6300 Kalocsa, Szent István király út 6. (Szent István ház)
Információ, csoportbejelentés a Kincstár és a Könyvtár elérhetőségein.Megközelíthetőség


Autóbusszal, személygépkocsival
A városon áthaladó 51-es számú (Baja-Budapest) főútról a Kossuth Lajos úton ajánlott a Szentháromság teret megközelíteni, a parkolás közvetlenül a Főszékesegyház mögött jobbra letérve, az Asztrik tér és az Érsekkert irányában lehetséges.

A menetrendszerinti buszok legközelebbi megállója a Kossuth Lajos úton, a Kórháznál van, innen kb. 5 perces sétával elérhető a Szentháromság tér.

Jelmagyarázat
1. Érseki Palota-Főszékesegyházi Könyvtár
2. Főszékesegyház
3. Katona István ház – Érseki Kincstár
4. Szent István Ház – Paprika Múzeum


A Paprika Múzeumban megvásárolhatók a Chili-Trade Kft. paprikás termékei. http://www.chili-trade.hu


Kalocsai Főegyházmegyei Gyűjtemények,
6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1. archivum@asztrik.hu,
http://www.asztrik.hu

A lapot készítették: Lakatos Andor és Koprivanacz László